9056250426
Over liefde en liefde : beschouwingen over de liefde (amor, amicitia, caritas) volgens Thomas van Aquino - R.A. te Velde (red.)
Valkhof Pers (1998)
Niet In verzameling
#493

Gelezen?:
Ja
Philosophy
Love

Samenvatting:
Bijdragen van hedendaagse Nederlandse en Vlaamse filosofen over de leer van de liefde van Thomas van Aquino (1225-1274).

Recensie:
Zes hedendaagse Nederlandse en Vlaamse kenners van het werk van de filosoof en theoloog Thomas van Aquino (1225-1274) reflecteren op diens leer over de liefde. De liefde blijkt complexer en veelzijdiger dan wij meestal denken. Als Middeleeuws denker zoekt Thomas zijn kracht in het maken van onderscheidingen, waardoor juist die veelzijdigheid beter naar voren komt. In het algemeen is liefde het beginsel van streven, gerichtheid op een nastrevenswaardig doel. Wat nagestreefd wordt kan zeer verschillend zijnt. Zo is er de eigenliefde naast de liefde tot de naaste en tot God; maar ook dingen kunnen voorwerp van liefde zijn. In ons spraakgebruik vallen deze nuances onder hetzelfde woord, maar Thomas heeft voor die verscheidenheid van vormen aparte benamingen in het latijn. Die eigen termen geven hem de mogelijkheid om het verschil van liefdebeleving aan te geven en uit te werken; ook wijst hij op de mogelijke verwevenheid van de verschillende vormen van liefde. Uitdrukkelijk staat hij ook stil bij de morele kant ervan, door erop te wijzen hoe de liefde beleefd 'behoort' te worden. De bundel laat op een aangename wijze kennis maken met deze filosoof en nodigt ook uit met hem 'mee te denken' over de liefde en haar plaats in ons leven.

Product Gegevens
Medium Paperback
Serie Annalen van het Thijmgenootschap, ISSN 0920-4040
Aantal pagina's 132
Hoogte x Breedte 210 mm
Origineel Publicatie Jaar 1998
Persoonlijke Gegevens
Koppelingen Amazon US
Amazon UK

Opmerkingen
Met lit. opg