Ruilsystemen en online Marktplaatsen

Achtergrond
Voor een aantal LETS-, Tijdbank (Timebank) en persoonlijke Barter-systeem projecten heb ik gekeken naar de economische (sc)haalbaarheid van een dergelijk valuta ruilsysteem. Ik heb bijvoorbeeld op tijdruilen.nl een Cyclos installatie neergezet en proberen dit te configuren voor 4 soorten valuta: 
Tijd (minuten), 
Euro (Als inleg, ter conversie naar een andere valuta of als rechtstreeks betaalmiddel), 
Community-punten (Als beloning zoals gebruikt in zgn. Offer-walls in games e.d. maar ook voor sociaal wenselijk gedrag en sociale cohesie-versterkende activiteiten.
LETS, (via een Interlets-systeem kunnen de vele Lokale Goederen en Dienstenruil-systemen gekoppeld worden)

De geïnstalleerde versie van Cyclos is wat verouderd, maar met het nieuwe Cyclos systeem 4 lijkt een universele gedistribueerde betaalkoppeling (zoals bijvoorbeeld de welbekende Paypal-betaalknop) een mogelijkheid te worden. Er is met deze nieuwe versie naast de eerder door STRO ontwikkelde SMS-koppeling ook Cyclos smartphone-apps inclusief POS (Point Of Sale) module waarmee theoretisch door iedereen met een telefoon, tablet of computer (micro)betalingen kunnen worden gedaan. 
Het is nu alleen nog even de tijd vinden het te installeren en dan, dan ….. ja precies wat dan?

Marktplaatsen
Met alleen een marktplaats infrastructuur ben je er (zonder marketing) nog niet, maar ook bij veel reeds bestaande (potentiële) ruil of barter-gebruikersgroepen gaat het moeizaam: 
Waarom lukt niet om vraag en aanbod voor kleine (micro)klusjes (micro-jobs) en handel in Nederland van de grond te krijgen? 
De Economische crisis en daaruit voortvloeiende grotere werkloosheid heeft niet geleid tot verbeterde ruil-handelsperspectieven. Heel veel Lets-systemen draaien eigenlijk op een veel te laag pitje. Je ziet wel dat er specifieke niches bedient worden bijv. voor maaltijden: thuisafgehaald.nl waar een beetje kok zijn eigen maaltijd mee kan verdienen. Het recentelijk ook door de overheid en zorgverzekeraars gestimuleerde wehelpen.nl biedt met de 6 credits per uur een (gesloten) marktplaats voor lokale hulp en diensten, maar hiervan zou je ook theoretisch (nog) niet kunnen leven. Op het moment dat gemeenten deze zorg-credits accepteren als betaling voor bijv. gemeentelijke belastingen, én als deze credits vrij verhandeld kunnen worden wordt dit natuurlijk een ander verhaal.

Er zijn diverse marktplaats initiatieven opgezet met elk een eigen sterke kant. Marktplaats.nl, die zowel vraag en aanbod in huis heeft, maar ook de iets grotere klusjes via biedplaats.nl
Internationaal zie je dat het succesvolle Fiverr.com met zijn $5 fun micro-job segment velen heeft geïnspireerd tot het zelf maken van een kloon. In Nederland is er Tientjes.net wat hier met €10 per klus of product het dichtst in de buurt komt al is de opzet en filosofie meer sociaal (specifiek op minima gericht) dan economisch of vanuit de hele markt gedreven, sterker nog: als je meer dan 1640 per maand verdient betaal je meer voor lidmaatschap. Volgens mij jaag je daarmee ondernemers weg of zet je er vanuit het systeem zelf een financiële rem op.

Ik zou bijvoorbeeld graag iets meer fun en praktisch microwerkaanbod zien zoals op www.fiverr.com. Een marktplaats of marktpartij voor kleine klusjes (micro-jobs). Ik heb het fiverr-script maar invoering is in NL lastig door de hoge betaalkosten van Paypal €0,35 + 3,5% en Ideal kost bij een paymentprovider minimaal €0,49 per transactie en de verplichte BTW van 21% als je het consumenten aanbied. Zo blijft er weinig marge over bij kleine bedragen. Waar blijft die micropayment-oplossing?…. Een voordelige micropayment oplossing was er ook niet op de Webwinkel Vakdagen vorige week; met je mobiel betalen heeft bijvoorbeeld een kostenmarge van ruim 20%. Het Mobile Microjobs filmpje uit 2009 van Marco van Heerde van mobilemicojobs.com is wel prikkelend maar de (concept) site doet niets, is dat een organisatorisch, funding, marketing- of matching probleem? Ik verwijt niemand iets want hier loop ik dus zelf ook tegenaan: ik heb zoveel project-ideeen en zo weinig tijd. Ik hoop juist een deel van mijn klusjes en ideeën te kunnen uitbesteden (of crowdsourcen) via dit systeem dat ik zoek.

Als er werkende voorbeelden zijn (bij voorkeur reeds in praktijk beproefd) om op lokaal (micro)niveau klussen en diensten te matchen met waardeuitwisseling (dus geen kale vrijwilligers-marktplaats) hou ik me van harte aanbevolen. Een technische en inhoudelijke match of samenwerking met door gemeenten geïntroduceerdeTalentenbanken om werklozen weer aan het werkt te helpen zie ik zeker als een kans. Ik zou me goed kunnen voorstellen dat TransitionTowns en LETS-kringen hier een faciliterende rol in kunnen spelen, zeker als een deel van de gemeentelijke taken als speelplaatsen en openbare groenvoorziening bijv. via een eetbaar landschap ofgemeenschapstuinen constructie worden uitbesteed. De overheveling van de financiering zou kansen kunnen bieden.
Bekijk het enthousiasmerende TED filmpje van Pam Warhurst:http://www.ted.com/talks/pam_warhurst_how_we_can_eat_our_landscapes.html

Wordt ongetwijfeld vervolgd: ik waardeer nuttige links en tips….[Dit artikel werd eerder geplaatst op Mindz.com: http://www.mindz.com/profiles/metaman/blog/22303/Ruilsystemen_en_online_Marktplaatsen ]

Be the first to comment on "Ruilsystemen en online Marktplaatsen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*