Energie opwekken en terugleveren

Het is al jaren een wens van mij om eigen energie op te kunnen wekken en dit terug te leveren aan het net. We hebben sinds 2003 op ons dak 4 (PV) zonnepanelen die via een inverter stroom teruglevert aan het net. Op zonnige dagen kun je zien dat de elektriciteitsmeter ook terugdraait. Een zgn. slimme meter schijnt dat nog steeds niet te kunnen (terugdraaien / terugleveren aan het net) waardoor er een extra kastje nodig is voor de registratie van teruggeleverde stroom.

Bijna iedereen die ik erover spreek heeft wel eens de gedachte gehad dat sportscholen veel energie verbruiken maar dat het toch zonde is dat dit niet wordt opgevangen. Llink heeft in een uitzending van ConsuMinderman genaamd “Mankracht”dit aan de orde gesteld. Een spinningfiets van een sportschool wordt omgebouwd zodat het stroom terug kan leveren aan het net; in deze uitzending komen ze op ca. 120 Watt vermogen wat kan worden opgewekt als je hard fietst:
https://tvblik.nl/de-consuminderman/mankracht

Het probleem wat aan de orde komt in deze uitzending is dat er geen kant en klare generators en inverters beschikbaar zijn voor dit doel. Een uitvinder Rien Mertens en onderzoeker van TU Delft hebben de koppen bij elkaar gestoken en een oplossing bedacht met een generator en inverter van een windmolen. Eerder trof ik op Internet ook een systeem aan met een accumotor (soort dynamo) van een oude auto die de bouwer vond via de sloop.

Be the first to comment on "Energie opwekken en terugleveren"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*