Gedoe na ingeslikte OVchipkaart

Verzoeken naar aanleiding van Ingeslikte OVchipkaart:
Op vrijdag 25/9/2011 om 15.40 werd mijn NS kortingskaart (tevens OVchipkaart) ingeslikt bij het groene Arriva chipkaart-automaat op treinstation Martenshoek na een overzichtafdruk van de producten op mijn kaart. Aanleiding voor gebruik van de OVchipkaart-automaat was een brief van de NS met het verzoek de kortingskaart opnieuw te activeren voor 40% korting in daluren bij een chipkaartautomaat, al bleek deze optie bij dit chipkaart-automaat van Arriva achteraf niet aanwezig.


Ik heb met mijn mobiele telefoon de Arriva klantenservice (0900-2022022 : €0,10 p/m + kosten mob. tel.) gebeld toen (15.43) er na 3 minuten nog steeds  “even geduld aub” op het scherm stond na de afdruk. De medewerkster van de Arriva Klantenservice vertelde mij dat de kaart waarschijnlijk wordt ingeslikt, door een monteur zou worden opgehaald en vanaf woensdag 28 september opgehaald kon worden in Groningen. Ik ben de ondertussen gearriveerde trein (15.46) ingestapt naar Groningen. Hoewel mijn persoonlijke gegevens zijn genoteerd en het een persoonlijke OV-chipkaart met foto en naam betreft was opsturen volgens de klantenservice van Arriva niet mogelijk. Een vergoeding voor deze extra reiskosten en reistijd was niet mogelijk. Ook de extra kosten voor vol-tarief in plaats van 40% korting met de ingeslikte kortingskaart wordt niet vergoed.

In Groningen wilde ik mijn reis met een OV-fiets vervolgen, echter dat was zonder de ingeslikte NS-OVchipkaart (ondanks het bij de NS servicebalie opgevraagde kaartnummer) niet mogelijk. Het gebruik van de OV-fiets is blijkbaar alleen mogelijk met de bij OV-fiets geregistreerde streepjescode van de NS-OVchipkaart. Het uitprinten van een tijdelijke kopie-pas of streepjescode was niet mogelijk.


Een alternatieve of vervangende pas kon niet worden verstrekt en ik kreeg zelfs het advies mijn ingeslikte NS-kaart te blokkeren, echter dan zou mijn tegoed en regionale kortingsproducten automatisch komen te vervallen dus heb ik besloten dat niet te doen. Met de bus verder reizen kon ook niet want mijn OV-tegoed en korting staat op de ingeslikte OV-kaart. Een nieuwe anonieme OVchipkaart uit een geschikt NS automaat zou €7,50 + 2 x €10 minimaal tegoed op kaart €20 = €27,50 kosten en alle reiskosten zijn dan met vol tarief.
Tijdverlies: ca. 20 minuten bezig geweest bij de NS service-desk en pogingen bij de NS-stalling om toch een OV-fiets met alleen het kaartnummer te huren. Uiteindelijk ongeveer 35 minuten gelopen naar mijn bestemming (ipv ca. 12 minuten fietsen).1) Mijn verzoek is een rechtvaardige klantvriendelijke directe vervanging & vergoedings-regeling voor een (onterecht) ingeslikte OV-chipkaart inclusief hieraan gekoppelde producten waarbij de eigenaar / gebruiker door de veroorzaker volledig schadeloos wordt gesteld. Een OVchipkaart-slachtoffer toeslag van minimaal €35 per dag moet getroffen reizigers compenseren (o.a. voor verloren tijd, reisvertraging en telefoonkosten) en vervoersbedrijven stimuleren om service te verbeteren en fouten in OVchipkaart-automaten structureel te verhelpen en voorkomen.Op maandagavond 26/9/2011 kreeg ik een mailtje dat ik mijn kaart vanaf heden kon ophalen in de Arriva Store Groningen. Op de website van Arriva staat dat de Arriva Store Groningen op Stationsplein 4, dagelijks open is van 7.00 tot 23.00 uur. 


Op maandagavond 3 oktober ben ik na een bezoek in Groningen met de auto naar het stationsplein gereden en heb daar om 22.48 (betaald) geparkeerd. Om 22.50 was de Arriva Store in de centrale hal donker en gesloten, ook bij de (verlichte) Arriva kantine bij de bushaltes was niemand aanwezig. 


De Arriva klantenservice (op 09002022022) die ik uiteindelijk belde om 22.56 uur (misschien had ik de winkel over het hoofd gezien) bevestigde dat de Arriva Store in de hal van het Centraal Station wel open zou moeten zijn en hij had geen verklaring voor het feit dat de Arriva Store dicht was. Ook deze Arriva medewerker gaf aan dat de OV-chipkaart niet opgestuurd kon worden ivm veiligheid en mogelijk verlies in de post. Deze medewerker gaf ook aan dat er geen vergoeding wordt gegeven voor de extra reiskosten en dat ik het nog maar eens overdag moest proberen. Een klacht indienen kon niet telefonisch, maar moet via een mailtje op de website van arriva.nl. De Arriva medewerker kon niet aangeven of er een onafhankelijke geschillencommissie is voor klachten, en gaf me bij voorbaat weinig kans.Het feit dat Arriva ernstig in gebreke is gebleven en mij tot op heden mijn NS-pas niet heeft opgestuurd of kunnen overdragen binnen de zelf aangegeven openingstijd stel ik Arriva volledig aansprakelijk wegens nalatigheid (door afwezigheid). Ik eis dat Arriva mijn OV-kaart per direct opstuurt naar mijn huisadres en een fatsoenlijke compensatie geeft voor alle gemaakte kosten en verloren tijd.2. Mijn verzoek is een duidelijke vaste regeling met een boete of sanctie bij moedwillige afwezigheid of niet naleven van het SLA met betrekking tot de reiziger (Service Level Agreement)  en verplichte financiële en/of reistijd (reistegoed) compensatie voor benadeelden.

Be the first to comment on "Gedoe na ingeslikte OVchipkaart"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*